BİTKİ KÖRLÜĞÜ
Bitki Körlüğü
“Bitki körlüğü” denilen bir fenomen, etrafımızdaki florayı küçümseme eğiliminde olduğumuz anlamına gelir. En son gördüğünüz hayvan hangisi? Rengi, boyutu ve şeklini hatırlıyor musunuz? Onu diğer hayvanlardan kolayca ayırt edebilir misiniz? Şimdi de, gördüğünüz son bitki için aynı şeyleri düşünün?
Bitki körlüğü, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bitkilerin yeterince fark edilmemesi ile ilgilidir. bitkilere daha az maruz kalmayla bitki körlüğü artar.
Bitki koruma çevre sağlığı için önemlidir. Fakat sonuçta insan sağlığı için de önemlidir. Bitki araştırması, zorlu gıda ürünlerinden daha etkili ilaçlara kadar birçok bilimsel buluş için kritik öneme sahiptir. Bitki kaynaklı kanser önleyici ilaçlar ve kan sulandırıcıları dahil 28.000’den fazla bitki türü tıbbi olarak kullanılır.
Bitkiler üzerinde denemeler bazı hayvan test formlarına karşı etik bir avantaj sunar: Genom düzenleme gibi alanlarda çok yönlü teknikler, üremesi ve kontrolü kolay ve ucuz olan bitkiler kullanılarak rafine edilebilir. Örneğin, biyoloji araştırmalarında önemli olan çiçekli bir bitki olan Arabidopsis’in genom dizilimi sadece bitki genetiğinde değil, genel olarak genom diziliminde bir dönüm noktası olmuştur.
Bitkilerin ne kadar önemli olduğu ortada; hayatta kalmamıza yardımcı olmalarına rağmen “bitki körlüğü” neden ortaya çıktı?
Yeşil Görmek
Bitkiler zar zor hareket ettiklerinden, birbirlerine yakın olduklarından ve sıklıkla renk bakımından benzer olduklarından, beyinlerimiz onları gruplama eğilimindedir. İnsan retinası tarafından iletilen saniyede yaklaşık 10 milyon bit görsel veri ile insan görsel sistemi, bitkiler gibi tehdit edici olmayan şeyleri filtreler ve bunları bir araya getirir.
O zaman biyo-davranışsal benzerlik tercihimiz var: bize en çok benzeyen yaratıkları fark etme eğilimindeyiz.
Hayvanları adlandırır ve insan özelliklerini belirleriz. Hayvanları sıklıkla spor takımı maskotları olarak kullanıyoruz. Ve hayvanlar arasındaki bireysel çeşitliliklere uyuyoruz: bir köpeğin kişiliği, yani bir kelebeğin benzersiz renk deseni.
Bitki Körlüğü Nasıl Önlenebilir?
Bitki körlüğünü azaltmanın bir anahtarı, bitkileri görme biçimimizin sıklığını ve çeşitliliğini artırmaktır. Bu daha erken başlamalı; öğrenciler bitkilerden sıkıldıklarını söylemeye başlamadan çok önce. Bitkilerle yapılan günlük etkileşimlerin en iyi strateji olduğu söylenebilir. Yerel parklardaki ve bahçedeki bitkilerin korunması bu noktada çok önemlidir. Bu tip yerlerde biyoçeşitlilik (biyolojik çeşitlilik) ne kadar yoğun olursa bitkilerin anlaşılması ve değerinin bilinmesi de bir o kadar kolay olacaktır.
Kaynak: Why ‘plant blindness’ matters — and what you can do about it